Reputacija ili Svet je mali

Svi se znaju.

Sve se zna.

Zna se ko je kakav.

TEMA 1 – Društvene mreže

Sigurna sam da svako od nas može da sazna informacije o nekoj osobi koju ne poznaje preko jednog do tri poznanika, posebno u poslu koji se bavi medijima i marketinškim komunikacijama. U poseldnje vreme me fascinira koliko su društvene mreže sve to ubrzale i intenzivirale.

Kada postavite na Facebook fotografije sa događaja, ili vas neko taguje na svom albumu, kao požar se širi informacija da ste vi bili “tu i tu” sa “tim i tim”. Polako se vraćamo na onu staru poslovicu “Sa kim si, onakav si”, jer ako vas češće vide u društvu nekog političara, na primer, lako će se izvesti zaključak da radite za određenu stranku. Zato treba biti oprezan po pitanju sadržaja koji se pojavljuje na internetu, jer on može da vam utiče na posao, vezu, prijateljstvo…

Mislim da mnogi i dalje doživljavaju društvene mreže (posebno Twitter i Facebook) kao sms komunikaciju, nesvesni KOLIKO su informacije dostupne svima.

 

TEMA 2 – “Od usta do usta”

Ovaj uticaj je izuzetno važan, a često se zanemaruje. Dešava se da neka kompanija zapošljava nove ljude, nesvesna kakvu ima reputaciju (po pitanju plaćanja, uslova rada) tako da ta firma dugo ne može da dođe do kvalitetnih kadrova. Zaposleni i spoljni saradnici  su veoma važan kanal komunikacije. (Računajte da neko ima 10 zaposlenih i 8 saradnika, koji imaju minimum 2 člana porodice i 3 prijatelja. Dalje je sve jasno. Čista matematika.)

Lična reputacija – dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje. Ako radite vredno, predano, korektno, to se zna. Ako ne, i to se zna.

Pamet u glavu!  😉

 

 

 

 

 

 

 

Photo by webmasterformat.com

Advertisements

3 thoughts on “Reputacija ili Svet je mali

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s