Gde je nestala Italija?

Prethodnih nekoliko nedelja shvatila sam da se moje informisanje sve više odvija na internetu, jer na klasičnim medijima ne mogu da nađem teme koje me zanimaju.

Naime, održan je 62. festival San Remo koji traje pet večeri, a ja sam sve odgledala uživo na internetu, jer već godinama nijedan domaći kanal ne prenosi ovaj izuzetan festival. Nekada se znalo, tokom 90-ih, da to prenosi Treći kanal. Posle gašenja tog odličnog kanala finalno veče je prenošeno na RTS 2, a zatim je i to nestalo.

U našim medijima jedina informacija koja se pojavila sa festivala San Remo bila je fotografija i pitanje da li su voditeljke nosile donji veš ispod haljina, i NIŠTA VIŠE!

Pre nekoliko dana preminuo je čuveni italijanski kantautor Lučo Dala (Lucio Dalla), najpoznatiji po svojoj setnoj numeri “Caruso“. Ovu vest preneli su samo retki mediji u Srbiji: dnevne novine Politika i agencija Beta (izvinjavam se ako sam nekoga izostavila).

ZAŠTO PIŠEM SVE OVO:

Početkom stvaranja novog društva u Jugoslaviji, 50-ih i 60-ih godina, ceo ovaj region ugledao se na Italiju, zemlju bogatu tradicijom i kulturom. Festival “Beogradsko proleće” je nastao po ugledu na San Remo. Italija nam je bila zemlja na koju smo se ugledali i po stilu i po načinu života (Vespa, Fića, pozdrav “Ćao”, pizza, cappuccino,…). Toga više nema. Sada se u medijima nude turski glumci, domaća estrada (politička i muzička), a televizijski programi postaju sve pesimističniji.

Kada pogledate RAI kao Sunce da vas ogreje, sve je vedro, pozitivno, pršti od energije. Gde je nama nestala dobra energija? Zašto je nema u medijima? Srećom, tu je internet, ako želim da saznam šta se to dešava u zemlji gde ljudi ipak uživaju u životu.

 

P.S: Ako želite da saznate ko je pobedio na festivalu San Remo, a ko će biti njihov predstavnik na Pesmi Evrovizije, sve možete naći na sjajnom sajtu www.sanremo.rai.it/

Moji predlozi: Celeste GaiaNina Zilli, Chiara Civello, Arisa.

 

 

 

 

 

 

Fotografija sa sajta iyupi.com

Advertisements

2 thoughts on “Gde je nestala Italija?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s