Nepisana pravila ponašanja u Online svetu

Lepo ponašanje se uči kod kuće – ma kako to delovalo opšte u potpunosti se odnosi i na oblast komunikacije na internetu.

Danas komuniciramo pre svega mejlovima (elektronskom poštom), zatim preko svojih profila na društvenim mrežama, komentarima koje ostavljamo na određenim portalima i blogovima, a tu si i naši sopstveni blogovi. (O komunikaciji mejlovima već sam pisala, mada je uvek korisno vratiti se na tu temu.)

Postoje univerzalna pravila:

  • Kada vam se svidi nešto što gledate ili čitate (fotografije, status, blog post,…) ostavite trag da ste to videli. Napišite kratak komentar, podelite sa drugima, kliknite “lajk”. U suprotnom poseta nečijoj Facebook ili Pinterest  strani se svodi na voajerizam. 🙂
  • Ako delite nešto na svojim profilima, navedite izvor. Facebook je odavno uveo tu opciju (shared via) a na Twitteru uvek možete ostaviti RT (retweet).
  • Ako želite da se za Vaš blog čuje, tj. da ga podelite sa drugima, otvorite naloge na društvenim mrežama i postavite linkove. Naravno, link ne sme da bude bez komentara, jer tako drugi neće znati o čemu se radi. Poželjno je napisati ličnu impresiju: “moj prvi blog post”, “razmišljanje na temu…”, “Zanima me kakvo je vaše iskustvo na ovu temu…” – na taj način otvarate komunikaciju.
  • Online komunikacija je JAVNA, u skladu sa tim treba imati svest da ste na javnom mestu. Dakle, nećete postaviti sadržaj koji može da govori o vama loše: da ste se napili, da ste mrzovoljni, da ste nezadovoljni i sl. Ako se na nešto i požalite, to treba da bude konkretno i sa nekim ciljem (da se reši određeni propust).
  • Negujte svoja prijateljstva, kako offline tako i online. Podržavajte druge, ukoliko smatrate da treba i da zaslužuju.  Budite neko ko će podeliti  sadržaje svojih prijatelja i kolega, a ne samo svog šefa, jer sva vaša online komunikacija predstavlja vašu ličnost.

Podela na online i offline komunikaciju odnosi se samo na sredstva koja se koriste, oba termina odražavaju Vas same, pokazuju ko ste i od kakvog ste materijala sačinjeni. 🙂

(Povremeno) mislite o tome kada se nađete za svojom tastaturom.

 

 

 

 

 

 
photo via gadgetsin.com

 

Advertisements

10 thoughts on “Nepisana pravila ponašanja u Online svetu

  1. Изванредан опис бон тона. Да немо читање БЛОГА је чист воајеризам. С поштовањем,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s