E-magazini, preporuka za čitanje

Tehnologija stvara nove medije, a u poslednjih nekoliko godina skoro neprimetno se pojavila nova vrsta koja kombinuje stare: e-magazini ili elektronski magazini. Oni su zaista magazini (imaju prelom, možete ih virtuelno listati) ali su dostupni u elektronskom obliku, tj. na internetu. Između svojih “rođaka” internet portala i štampanih magazina, bliži su ipak magazinima (nema komentara, vremenskog postovanja i sl.).

Kod nas su e-magazini BESPLATNI a uređuju ih profesionalci koji su ponikli iz “printa”. Osim što su ekološki sjajni (ne “vuku vam se po kući” i nije stradalo neko drvo) možete ih imati na jednom mestu i vratiti im se kada poželite (moja preporuka je servis issuu.com). Mana je (za sada) to što ne možete da ih nađete u kafićima, frizerskim salonima, ali pitanje je vremena kada će na tim mestima biti dostupni uređaji za čitanje ovih sjajnih izdanja. Naravno, i dalje volim osećaj listanja pod rukom, ali novo doba je donelo nove medije koji dostižu veoma veliku čitanost, što postaje slaba tačka njihovih štampanih rođaka.

Od e-magazina kod nas skrenula bih pažnju na sledećih 7 (redosled nevažan):

1. SERIJE PLUS – mesečnik, magazin o serijama koje se prikazuju i kod nas i u svetu, sa osvrtom na kultne serije koje smo voleli, a neke smo možda i propustili.  Aprilsko izdanje ovog e-magazina ima preko 500.000 pregleda! (Počeli su kao “print” ali su se posle 2. broja prebacili na elektronsko izdanje i evo sjajnog rezultata). Sada imaju već 15 brojeva. Ista ekipa pokrenula je i filsmki e-magazin CINEMA +, podjednako odličan sa oko 50.000 čitalaca u proseku!

2. HI-FILES – specijalizovan magazin za ljubitelje Hi-Fi zvuka i kućnog bioksopa (Audio/Video), sa vestima, pregledom tržišta, testovima uređaja. Zanimljivo je da ovaj magazin postoji paralelno u štampanom obliku (od 2004 , a pri tom je i član EISA) a da je urednik napravio mali eksperiment povodom 50. broja i objavio ga online. Rezultat: preko 8.000 čitanja a broj kupljenih štampanih primeraka NIJE OPAO. Od tada Hi-Files nastavlja i svoj online život, a čitanost nekih brojeva je 13.000 pregleda samo online.

3. GLE – mesečni vodič kroz dešavanja u Beogradu. Nastao kao ideja urednika nekadašnjeg štampanog gradskog magazina “Singidunum Weekly”. Sjajan pregled kulturnih dešavanja, prikaza novih knjiga i ponekog intervjua. Pojedini brojevi imaju preko 14.000 pregleda!

4. CINEmagazin – filmski magazin potekao iz Serije + ekipe (dokaz da je sve ovo dobra ideja, čim se redakcije dalje osamostaljuju). Obrađuje dešavanja u svetu filma sa osvrtom na kultne klasike, veoma zanimljiv dizajn. Pojedini brojevi imaju i preko 20.000 čitalaca.

5. MEZZE – časopis o kulinarstvu, veoma lepo dizajniran, može da ide “rame uz rame” sa svetskim kulinarskim časopisima. Kreiraju ga naše food-blogerke, i to rade zaista sjajno. Svaki recept je primenjiv u domaćoj radinosti, a čitanost bude i preko 50.000 posetilaca po broju.

6. GDE – VODIČ ZA HEDONISTE – Direktorka marketinga nekadašnjeg gradskog vodiča “Grad” osmislila je ovaj novi vodič koji se pored kulurnih dešavanja bavi i kafanama i restoranima u glavnom gradu. Pojedina izdanja imaju preko 9.000 čitalaca.

7. WINE&FINE – specijalizovani magazin za vinsku i gastro kulturu, postoji i u štampanom izdanju, sjajan prelom i štampa, praznik za oči. Čitanost preko 8.000 pregleda po broju.

BONUS:

* CITY MAGAZINE – besplatni dvonedeljnik koji možemo naći na mnogim mestima u gradu kao štampano izdanje (vodič, kultura, gastronomija) – ima opciju za online pregled, što predstavlja odličan potez za sve koji se informišu na internetu.

*24 SATA  ONLINE – dnevne novine koje su kod nas bile prvenac u elektronskom čitanju štampe. Verujem da su mnogima prvi link koji ujutru otvore za informisanje. Naravno, na raspolaganju je i besplatno štampano izdanje.

*FRENZY SPARK – dizajn i uređivanje: grupa izvrsnih entuzijasta, kvalitetni tekstovi i intervju. Na žalost, poslednji broj je izašao u januaru 2013, ali se nadam da će nastaviti ovaj originalan magazin.

Sada vam samo preostaje da odete na svoje PC/laptop/tablet uređaje i pročitate nešto zanimljivo u ovim novim medijima.

Uživajte! 🙂

read-tablet

Advertisements

2 thoughts on “E-magazini, preporuka za čitanje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s