PRavila pisanja saopštenja i pominjanja ličnih imena

Kada pišete jedno saopštenje za medije, bilo da najavljujete događaj koji tek treba da se desi ili dajete opis onoga što je prošlo, postoji osnovno pravilo koje važi i za novinarstvo: PROVERITE SVE IZVORE!

Meni se juče desilo da je moja klijentkinja pomenuta u saopštenju za koje ni ona niti ja nismo konsultovane, a da ne pričam druge detalje.  Dakle, kada se piše saopštenje, da ne biste zloupotrebili nečije ime (u razvijenom svetu se za te stvari dobijaju ozbiljne pare preko tužbi), ima nekoliko osnovnih pravila:

  • Ako navodite ime osobe koja nije poznata javnosti, morate je pitati da li želi da bude pomenuta i da li je u redu da se objavi njena/njegova fotografija.
  • Ako navodite javnu ličnost potrebno je konsultovati se sa tom osobom ili njenim PR timom oko više stvari: tražiti materijal za korišćenje (biografija, fotografije,…), pitati za tajming saopštenja (da li odgovara) i OBAVEZNO poslati saopštenje na uvid/odobrenje toj osobi pre slanja medijima.

Zašto je tajming bitan? Zato što možete ugoziti kampanju koja je u toku, izazvati  zabunu kod publike i poremetiti prodaju karata, ako je koncert u pitanju, a to je onda “udarac na novčanik”, što nije bezazlena stvar.

Zato, ako ste PR i vaš šef vas tera da nešto objavite, bolje proverite sve izvore nego da izgubite kredibilitet kod medija i kolega, a ako ste šef poštujte pravila, da ne ugrozite svoju reputaciju koja negativno utiče na poslovanje.

Pravila posao

 

 

 

 

Izvor fotografije: http://www.mdgadvertising.com

Advertisements

3 thoughts on “PRavila pisanja saopštenja i pominjanja ličnih imena

  1. Sticajem okolnosti sam primetio situaciju koja Vas je inspirisala za ovaj tekst. Želim da Vas pohvalim za ovu reakciju – vrlo je odmerena i profesionalna. Pozdrav.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s