Nova era komunikacije ili šta nam je doneo fudbal

Brazil, golovi, igrači, sudije, sve je to važno i o tome se priča, ali sve više primećujemo BRENDOVE. Svi sada znaju koja reprezentacija nosi čiji dres, da ne pominjem da se priča o tome da je naša ekipa dobila dresove sportskog brenda koji nije zastupljen sada na Svetskom prvenstvu, pa i ta činjenica mnogo govori o kvalitetu reprezentativnog fudbala kod nas.

Ono što je ozbiljan pokazatelj kada je u pitanju KOMUNIKACIJA jeste da se fokus prebacio sa klasičnih kanala (koji su i dalje tu) na društvene mreže, ali evo i kako:

1. – adidas je odustao od tradicionalnih press konferencija i organizovao “Dugout” u saradnji sa YouTube-om. To je serija 6 interaktivnih live stream emisija iz studija u Rio de Žaneiru koje su se emitovale zaista uživo, a pored toga što su dovodili zvezde fudbala (Vieira, Kaka, Rafina, …) novinari i svi ostali širom sveta imali su mogućnost da postavljaju pitanja putem Tvitera. Live stream je bio zakazan unapred, a kada se emituje snimljena emisija ostaje na YouTube kanalu. Moram da priznam da deluje krajnje uzbudljivo kada ste slikom uživo u Brazilu, kada vidite plažu iza učesnika razgovora ili kada pričaju na temu bilo čega. Bila sam ponosna kada je Rafina izjavio da je kao dete navijao za Vasko, ali da je promenio omiljeni klub kada je gledao kakao Petković daje gol za Flamengo i od tada navija za njih. 🙂 Upravo ovo je suština – dobija se na živosti. Ima i ovde scenarija, ali je zanimljivije nego da se sedi u sali za konferencije. – Poslednja epizoda se emituje sa Dejvidom Bekamom 12. jula u 16 sati po našem vremenu, teaser je naravno već spreman, a live se može pratiti na YouTube-u.

2. – Najzanimljivije od svega mi je Tviter nalog @brazuca .To je zapravo zvanično GLAVNO glasilo FIFA Svetskog prvenstva u Brazilu, a pored šaljivih i zanimljivih informacija, plasiraju se prave vesti, koje naravno staju u 140 karaktera. 🙂 Tako je po prvi put prvo na Tviteru objavljen uži spisak igrača koji su u konkurenciji za Zlatnu loptu, pa je tek onda poslato saopštenje. SJAJNA STVAR, a evo i zašto! Saopštenje treba osmisliti, ima dosta teksta, svi koji rade na tome zatim treba da plasiraju drugim timovima, za stotine zemalja potrebno je prevesti,… prođe po nekoliko sati (pa još razlike u vremenskim zonama, možda neko sada spava pa nije još video mejl i slično). A Tviter? Postavite 10 imena, imate vesti i mediji kreću da preuzimaju!
Inače, taj nalog ima preko 3 miliona pratilaca i  tvituje o Svetskom prvenstvu na dva jezika, portugalskom i engleskom. To definitivno ne rade početnici 🙂

3. – SPONZOR je glavni, nema slučajnosti! Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) stopirala je fotografiju brazilske pevačice Klaudije Leite, koja je nastupila na otvaranju Mundijala, na kojoj ona pozira sa dresom Barselone. Leite je govorila o pripremama za nastup na konferenciji za medije, kada je jedan novinar zamolio da je fotografiše sa dresom Barselone u rukama (hm). Ona je pristala, ali je ubrzo stigao zahtev FIFA da se ta fotografija ne objavljuje, pošto iza dresa Barselone stoje kompanije koje nisu sponzori prvenstva. Nije naivno sve to.

Dakle, fudbal je odavno biznis, a vrhunski fudbal pokazuje i kako se radi vrshunska komunikacija, koju i mi možemo da primenimo koliko već sada.

TheDugout_Beckham

 

 

 

 

 

Photo: adidas

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s