Late market ili “kasno se upalimo”

Ako se bavite poslovima koji imaju dodira sa događajima (koncerti, predstave, utakmice) sigurno vam je poznat termin “late market”. To znači da, za razliku od ostatka sveta koji je van ex-Ju teriitorija, kod nas se sve kupuje u poslednjem trenutku. Širom sveta i Evrope ulaznice za događaje se prodaju u prvim danima objave nekog koncerta. Čak postoje posebne pogodnosti za takozvane “Članove kluba” ili fanove koji imaju pravo kupovine pre svih.

Šta to znači za sve nas globalno – to što ne planiramo svoj budžet i život (možda opravdano, možda i ne sasvim) dovodi do toga da većina inostranih produkcija strahuje da li će im događaj biti uspešan kada se dođe kod nas u zemlju. Može da se uloži u ogromne kampanje, i opet nema efekta: ljudi se odluče (ili ne) za kupovinu u poslednjem trenutku. Posledice: u budućnosti će nas zaobilaziti velike turneje zbog naših navika koje ne odgovaraju savremenom poslovnom svetu zabave.

Drugi problem: strašno kašnjenje publike na događaje, “late” u svakom slučaju. Naime, 90% publike dolazi na događaje 10 do 15 minuta pre početka, a nekada i kasnije, pa često odjednom nastanu gužve na ulazima, na početku koncerta ili filma  se neko šunja u mraku ispred vas i ometa ostale i slično. Najstrašnije je svaki put na događajima za decu, gde roditelji uglavnom prestrašenu decu vode po mraku i svađaju se za mesta. Glavni bonton prilikom kašnjenja na događaj jeste da se sedne gde ima mesta, a na pauzi da se zauzme svoje mesto.

E, znam, neko će reći “Ali karte su skupe”. Zavisi šta je po vama vredno vašeg novca, da li su to ručkovi po restoranima, pića u kafiću, ili jedinstveni doživlja za uši, oči i dušu. Sve je stvar izbora. U svakom slučaju je povoljnije nego da se ode u Beč, plati put, smeštaj i hrana, da bi se video određeni izvođač. (I da, tu mora da se stigne na vreme, jer na ulazu vas niko neće čekati, sve će već početi bez vas) 🙂

ticket

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s